Nemzetiségi regisztráció tájékoztató

2014 . január 30 .

Regisztráció, választás

Sajnos sokan egyáltalán nem, vagy rosszul informáltak a nemzetiségi névjegyzékbe történő regisztrációval és a választással kapcsolatban.

2014. január 1-jétől minden magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár kérheti nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételét.
Ehhez előzetes regisztrációra van szükség, melyre a törvény 2014. március 21-ig biztosít lehetőséget.

Fontos: Csak azok szavazhatnak ősszel a helyhatósági választásokon nemzetiségi képviselőre, akik regisztrálnak, továbbá aki BEJELÖLI  az adott lehetőséget, az országgyűlési nemzetiségi képviselőre IS szavazhat. (Tehát a regisztráció automatikusan csak az őszi választásokon való szavazást biztosítja, aki az országgyűlési nemzetiségi képviselőre is szavazni szeretne, annak külön jelölnie kell adott rész a lapon.)

Íme egy kitöltési útmutató a regisztrációs kérelemhez:

  Nemzetiségi regisztráció tájékoztató

 
Tehát a személyes adatokon kívül az

A)    pontot mindenkinek ikszelni kell, aki szeretné, hogy felvegyék a nemzetiségi névjegyzékbe ill. szavazni szeretne nemzetiségi képviselőre az őszi helyhatósági választásokon (a helyi nemzetiségi önkormányzatot fogjuk akkor megválasztani).

B)    pontot pedig csak annak kell ikszelnie, aki az április 6-i választáson pártlista helyett nemzetiségi országgyűlési képviselőre szeretne szavazni. FONTOS tudni, hogy aki ezt beikszeli nem szavazhat pártlistára, csak nemzetiségi képviselőre ÉS egyéni jelöltre.

A névjegyzékbe vételi kérelmet 2014. január 1-jétől
– a helyi választási irodában (a helyi polgármesteri hivatalban a jegyző, vagy helyettese vezeti) személyesen vagy
– postai úton, a helyi választási irodának címezve,
– illetve a Nemzeti Választási Iroda www.valsztas.hu honlapján, vagy az ügyfélkapun – www.magyarorszag.hu – keresztül lehet benyújtani. Célszerű az online regisztráció, hiszen csak pár percet vesz igénybe.

A nemzetiségi választói névjegyzékbe történő felvételről a választópolgár értesítést kap.

Hírek, aktualitások

Perbál – s erre egyre nagyobb a lakosság igénye -, őrzi gyöngyszemeit, éli, átörökíti hagyományait. Ilyen gyöngyszemek a perbáli receptek, melyek ott lapulnak a családok fiókjainak mélyén, s újra előkerülnek, „diva...

Tudnivalók az autópálya használat kapcsán: Autópálya kisokos...

Hirdetések