Széchenyi 2020
Széchenyi 2020

2018: Tér/kép kiállítás – Schwarcz Gyula térképei és Blaskó Tibor fotói

Kedves Vendégek, Művészek, kedves Perbáliak!

Nagy szeretettel köszöntök minden megjelentet az idei perbáli Búcsú hagyományos kiállításán.Ha visszatekintünk az elmúlt évek kiállításaira, akkor ez az idei is szépen illik bele abba a sorba, ami előttünk kirajzolódik. Gondoljunk csak a környék művészeinek  kiállítására, vagy az iskola és óvoda múltját bemutató történeti sétára, amelyek mind tartalmaztak nemcsak a környékhez, hanem konkrétan Perbálhoz kötődő elemeket.

Nincs ez másképp idén sem. Blaskó Tibor és Schwarcz Gyula közös kiállítása is szervesen kötődik falunkhoz. Blaskó Tibor perbáli születésű, itt nőtt fel és egyik legismertebb képe is itt készült a szülőházában a perbáli templomról. De a tárlat az eddigiekhez hasonlóan egy másik érdekes párhuzamot is tartalmaz. Az óvoda és az iskola is együttesen jelent meg tavaly, vagy akár környékbeli művészek kiállítása is együtt alkotott egy egységet, a maga sokszínűségével. Az idei kiállításban is megtalálható ez.

Nem véletlen a kiállítás Tér/kép szóhasználata sem. A kettő együtt alkot egészet. A térképen adott reális képet a fényképek teszik a laikus szemlélők számára is élővé.

Blaskó Tibor és Schwarcz Gyula közös kiállítása komoly alapokra épült. Kettejük kapcsolata egy évtizedet ölel fel és nyugodtan mondhatjuk azt barátságnak. Ahogy a kiállításon is látható az igazi közös pontot a kirándulások, túrázások jelentik. S míg Schwarcz Gyula ilyen túrák folyamán térképet ellenőrizz, vagy épp szerkeszt, addig Blaskó Tibor a hobbijának élve fotókat készít, leginkább tájképeket. A közös munka többségében erdélyi területeken hozta össze őket, de láthatunk töki térkép mellett zsámbéki és perbáli templomról készült képet is.

Engedjék meg, hogy nagy szeretettel ajánljam Önöknek ezt a túrát, amit itt a perbáli plébánia épületében járhatunk most be. Szemünk és képzeletünk a kiállítás megtekintése közben erdélyi, Balaton-felvidéki vagy épp környékbeli tájakon szemlélődhet, szemlélődik avagy épp a szintkülönbségeket vizsgálja. A kiállítás után bátran elmélkedjünk a kiállítás címén is, felfedezve a körülöttünk lévő teret, amelyről pontos rajzot ad nekünk Schwarcz Gyula és annak felénk tárt képében pedig a hétköznapokban is gyönyörködjünk, amiket most idehozott nekünk Blaskó Tibor.

Fogadják szeretettel az idei Búcsú plébánián rendezett kiállítását!

(Benedek Balázs történelem tanár, muzeológus megnyitó beszéde. Elhangzott 2018. július 28-án a Plébánián.)

Hírek, aktualitások

Hirdetések


Közszolgáltatók elérhetőségei és hibabejelentés