Partnerkapcsolat

Iskolás lányok viseletben - a partnerkapcsolat jubileumi ünnepségén 2012-ben

Iskolás lányok viseletben - a partnerkapcsolat jubileumi ünnepségén 2012-ben

1997-ben a Szent Anna-napi Búcsú keretén belül Perbál és Burgwald akkori polgármesterei – Dr. Dudás Zoltán és Adam Daume – partnerkapcsolati szerződést kötöttek, amely arra volt hivatott, hogy a két település közötti együttműködést kifejezze. Az azóta eltelt időszakban Perbál és Burgwald elöljárói tovább éltették ezt a kapcsolatot, amelynek számos jelentős hozadéka lett mindkét fél számára.

A II. világháború utáni zűrzavarban Magyarországról kitelepítették a német ajkú lakosság jelentős részét; számos perbáli német kényszerült ekkor elhagyni otthonát. A községünkből elűzött svábok egy részét a mai Burgwald régió területére vitték; a későbbiekben ők váltak elsőként a partnerkapcsolat motorjává. Még a rendszerváltás előtt odakint Hagyományőrző csoportot alapítottak, majd a rendszerváltás után közvetlenül több kölcsönös látogatás is történt.

A kapcsolat hivatalossá válásának évében, 1997-ben alakult meg a burgwaldi Partnerkapcsolati Egyesület, melynek elnöke tizenhárom éven keresztül – a szintén Perbálról kitelepített – Payer Lőrinc volt. Az Egyesület volt elnöke leköszönése alkalmából, a Perbáli Hírmondónak adott interjújában arról beszélt, hogy a két település kapcsolata szempontjából a legfontosabb momentumnak Perbál és Burgwald lakóinak összehozását tartja; mindenek előtt pedig a gyerekek és a fiatalok találkozását a sport, a tánc és a zene kapcsán. Payer Lőrincnek 2000-ben Perbál képviselő-testülete Díszpolgári címet adományozott, ezzel fejezve ki tevékenysége iránti megbecsülését.

Payer Urat Adam Daume követte a Partnerkapcsolati Egyesület elnökségi székében, aki 1997-ben a partnerkapcsolati szerződés megkötésekor polgármesterként a burgwaldiakat képviselte. Daume Úr a kapcsolat hivatalossá válása óta aktívan részt vett a két település kapcsolatának ápolásában és építésében.
2009-ben, amikor polgármesteri hivataláról leköszönt, Perbál Község képviselő-testülete neki is Díszpolgári címet adományozott a partnerkapcsolat elmélyítése érdekében végzett tevékenységéért.

1997. óta számos közös ünnep építette a két település kapcsolatát, ezek közül az elmúlt években a legjelentősebb volt a két község partnerkapcsolatának tíz éves, jubileuma, melyet 2007-ben Bottendorfban rendeztek meg, Birkenbringhausen 750 éves és Ernsthausen 700 éves évfordulója, 2009-ben az első és 2014-ben a második Határjárás Perbálon, valamint 2012-ben a két település partnerkapcsolatának tizenöt éves jubileuma, amit Perbálon rendeztek meg.

2010. májusában egy sok éves terv valósult meg, amikor a két település között cserediák program jött létre. Ennek során alkalmanként tíz-tíz diák vesz részt a programban; akik minden esetben vendéglátó családoknál laknak, így lehetőségük nyílik a német nyelv anyanyelvi környezetben történő gyakorlására.

Burgwald honlapja itt érhető el: http://www.gemeinde-burgwald.de/

Hírek, aktualitások

Perbál címere

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatal 2018. április 21-én, szombaton 8-12 óráig a 06 26 370 350-es telefonszámon ügyeletet tart. Megértésüket köszönjük!  ...

A szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején....

Hirdetések