A burgwaldi partnerkapcsolat újabb jeles eseménye

2015 . augusztus 9 .

Községünk testvérönkormányzatának legkisebb tagtelepülése, Wiesenfeld ezévben ünnepli fennállásának 777. évfordulóját. Ebből az alkalomból látogatott el egy kisebb delegáció az ünnepi év központi eseményeire június elején.

 

A háromnapos fesztivál első estéje a protokollról, a köszöntésekről, az ünnepi műsorokról szólt. A perbáli delegáció a díszvendégek, Hessen tartományi miniszter, tartományi politikusok között foglalt helyet, s köszöntötte a helyi elöljárókat, megjelenteket. Varga László polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte a két település hasonlóságait; miszerint Perbál Község első írásos említése is a XIII. század derekából való. Perbálon is felfedezhető a „francia szál” –utalva az Aynard nemzetségre, míg Wiesenfeld egyik fő nevezetessége, hogy ott nyertek menedéket, sőt a mai napig ott őrzik hagyományaikat a francia földről elüldözött hugenották. Az is közös még, hogy mindkét településen befogadó, barátságos népek laknak; Perbál befogadta anno a svábföldről érkezőket, majd azok kitelepítése után az ország számtalan településéről érkezőket, Wiesenfeld pedig a hugenották után a Perbálról elüldözöttek egyik új otthona lett.

A második este a fergeteges parti estéje volt, ahol is megtapasztalhattuk, hogy a máskor olyan kimért németek, hogyan is tudnak mulatni, amikor a Pilisvörösvárról érkezett Donau Power zenekar fújja nekik a talpalávalót…….

Vasárnap istentisztelet a rendezvénysátorban, majd az ünnepségek „lecsengése” egész estig…
Az eseményeken többször fellépett kisebb blokkokban a delegációnkkal tartó Kövér Hattyúk zenekar kiegészülve a vörösvári Mini Sramlival. A rendezvények között persze volt alkalom a gyönyörű környéken kirándulni, pl. az Ederseen hajókázni, vagy megnézni a közeli Marburgban Árpád-házi Szent Erzsébet sírját. Akik pedig már ismerősek voltak a környéken, azok barát, illetve rokonlátogatásokat is szerveztek. Jó volt látni, hogy egy alig 300 fős kis falucska legalább ezerfős rendezvénysátrát három napig megtöltötte az ünneplő tömeg, s nemcsak a burgwaldiak, hanem más környékbeli települések érdeklődői.

Nagy tanulság volt még, hogy szinte mindenki önzetlenül kivette a részét a munkából, s a mulatság után ottmaradtak pakolni, rendezkedni. Szinte versengtek a különböző egyletek, szervezetek, hogy ki tudja jobban kivenni a részét a munkából!!!

Sikeres, tanulságos út volt, hozzájárult a partnerkapcsolat építéséhez. Folytatás június végén Perbálon, a hagyományos gyermek focitornán!

Hírek, aktualitások

hőségriadó kép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlását figyelembe véve figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan ...

A szombati iskolai tanévzáró és ballagási ünnepségen jelentette be Varga László polgármester hivatalosan is azt az örömteli hírt, amely már néhány napja nyilvánosságra került, miszerint: Magyarország Kormánya úgy döntött...

A képviselő-testület 2017. június 19. (hétfő) napján, 17 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatalban ülést tart....

Hirdetések