Tücsök citerazenekar

A Tücsök citerazenekar 2014-ben a Perbálért Érdeméremmel

A Tücsök citerazenekar 2014-ben a Perbálért Érdeméremmel

1987-ben hallatszott először citeraszó a Perbáli Általános Iskolában. Az első perbáli citeracsapat Gulyás István vezetésével jött létre, amelyhez egyre több gyermek csatlakozott. A tanítást Sallai B. Sándor vette át, ekkor alakult meg a Tücsök Citera együttes.

Az évek folyamán a zenészek útját Kovács László és Borsi Ferenc, a Népművészet Ifjú Mesterei is egyengették. Az együttesnek több „utánpótlása” nevelődött ki az évek során, melyek egyikében zenélt Földi Mária, aki a mostani zenekar művészeti vezetője lett. További tagok: Keresztúri Anna, Keresztúri Éva, Gyenes Zsuzsanna, és Zeng Ildikó – ők mindnyájan Sallai B. Sándor tanítványai voltak.

Számos díjjal jutalmazták munkájukat, például Kárpát-medencei Nívódíj. Számtalan rangos fellépésen vettek részt, például Országos Táncház-találkozón, a Tisza ’83 Népzenei versenyen, a Zsámbéki Íjász Napfordulón muzsikáltak és a Tiszakécskén megrendezett Minősítő Versenyen Kiemelt Nívódíjat kaptak. Az egykori Tücsök együttes több ízben járt Erdélyben és Németországban, területi és megyei versenyeken Arany minősítést szerzett, és elnyerték az Arany Páva-díjat, valamint a Megyei Fődíjat is. Hallhatták őket a Kossuth és a Bartók Rádióban, sőt a Duna Televízióban is.

Az együttes tagjai emlékezetes élményként tartják számon azt a fellépésüket, amikor a Balaton déli partján, a zamárdi utcabálon négy órán keresztül erősítés nélkül, rock zenekaroktól körülvéve kellett helytállniuk és szórakoztatni a népes közönséget.
Szívesen emlékeznek közös görögországi útjukra is, melyet egy területi verseny különdíjaként nyertek és – mint mondják – a zenekar ekkor kovácsolódott össze igazán.
A zenekar állandó vendége és segítője a perbáli rendezvényeknek.

Minden egykori és jelenlegi perbáli citerás úgy érzi, sokat köszönhetnek Sallai B. Sándornak, aki a zenekar vezetője volt korábban. A „mester” huszonhat évig tanított a Perbáli Általános Iskolában, ahol tizenöt évig igazgató is volt. Évtizedekig tanítva a citerát és a népi furulyát, a népzenéhez való kötődését adta át a fiataloknak. 2001-ben Perbálért Érdemérmet kapott, 2007-ben pedig Perbál díszpolgára lett.

A zenekar huszadik születésnapján több népzenei együttest is meghívtak a perbáli Közösségi Házba. A fellépők többek között Mezőtúrról, Tiszakécskéről, Sárvárról és Budapestről érkeztek. 2014-ben már a huszonötödik jubileumra készülnek a megújult csapattal. 

Fontos feladatuknak tekintik az utánpótlást, akikből szerencsére akad bőven. A 2013/2014-es citerás tanévet közel harminc kisdiák zárta sikeresen.
A zenekar jelenlegi felállásban 2011 óta zenél együtt. Fő összetartó erő a magyar népzene iránti szeretet és az együtt zenélés öröme.

A zenekar 2010 óta minden évben megrendezi népzenei táborát, ahol a gyerekek a hangszer megismerése mellett népdalcsokrokat, valamint mozgásos játékokat, táncokat is megtanulhatnak.

 A zenekar tagjai: Keresztúri Anna, Keresztúri Éva, Kiss Beatrix, Maródi Zsuzsanna, Sáfárné Földi Mária és Tóth Teodóra.

Hírek, aktualitások

hangok

Tizennégy év közös munka, sikerek, élmények után 2018. tavaszán a perbáli Maklári József kórus és karnagya, Lisztes László útjai különváltak. A kórus új karvezetővel, részben a régi tagsággal folytatja munkáját, a tavasz...

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatal 2018. március 10-én, szombaton 8-12 óráig a 06 26 370 349-es telefonszámon ügyeletet tart....

Kárpátaljai utazási pályázat A Rákóczi Szövetség immár 29 esztendeje járul hozzá a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatásához, a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez, többek között azzal, hogy a ...

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN Köznevelési intézmény:Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola...

Hirdetések