Tücsök citerazenekar

A Tücsök citerazenekar 2014-ben a Perbálért Érdeméremmel

A Tücsök citerazenekar 2014-ben a Perbálért Érdeméremmel

1987-ben hallatszott először citeraszó a Perbáli Általános Iskolában. Az első perbáli citeracsapat Gulyás István vezetésével jött létre, amelyhez egyre több gyermek csatlakozott. A tanítást Sallai B. Sándor vette át, ekkor alakult meg a Tücsök Citera együttes.

Az évek folyamán a zenészek útját Kovács László és Borsi Ferenc, a Népművészet Ifjú Mesterei is egyengették. Az együttesnek több „utánpótlása” nevelődött ki az évek során, melyek egyikében zenélt Földi Mária, aki a mostani zenekar művészeti vezetője lett. További tagok: Keresztúri Anna, Keresztúri Éva, Gyenes Zsuzsanna, és Zeng Ildikó – ők mindnyájan Sallai B. Sándor tanítványai voltak.

Számos díjjal jutalmazták munkájukat, például Kárpát-medencei Nívódíj. Számtalan rangos fellépésen vettek részt, például Országos Táncház-találkozón, a Tisza ’83 Népzenei versenyen, a Zsámbéki Íjász Napfordulón muzsikáltak és a Tiszakécskén megrendezett Minősítő Versenyen Kiemelt Nívódíjat kaptak. Az egykori Tücsök együttes több ízben járt Erdélyben és Németországban, területi és megyei versenyeken Arany minősítést szerzett, és elnyerték az Arany Páva-díjat, valamint a Megyei Fődíjat is. Hallhatták őket a Kossuth és a Bartók Rádióban, sőt a Duna Televízióban is.

Az együttes tagjai emlékezetes élményként tartják számon azt a fellépésüket, amikor a Balaton déli partján, a zamárdi utcabálon négy órán keresztül erősítés nélkül, rock zenekaroktól körülvéve kellett helytállniuk és szórakoztatni a népes közönséget.
Szívesen emlékeznek közös görögországi útjukra is, melyet egy területi verseny különdíjaként nyertek és – mint mondják – a zenekar ekkor kovácsolódott össze igazán.
A zenekar állandó vendége és segítője a perbáli rendezvényeknek.

Minden egykori és jelenlegi perbáli citerás úgy érzi, sokat köszönhetnek Sallai B. Sándornak, aki a zenekar vezetője volt korábban. A „mester” huszonhat évig tanított a Perbáli Általános Iskolában, ahol tizenöt évig igazgató is volt. Évtizedekig tanítva a citerát és a népi furulyát, a népzenéhez való kötődését adta át a fiataloknak. 2001-ben Perbálért Érdemérmet kapott, 2007-ben pedig Perbál díszpolgára lett.

A zenekar huszadik születésnapján több népzenei együttest is meghívtak a perbáli Közösségi Házba. A fellépők többek között Mezőtúrról, Tiszakécskéről, Sárvárról és Budapestről érkeztek. 2014-ben már a huszonötödik jubileumra készülnek a megújult csapattal. 

Fontos feladatuknak tekintik az utánpótlást, akikből szerencsére akad bőven. A 2013/2014-es citerás tanévet közel harminc kisdiák zárta sikeresen.
A zenekar jelenlegi felállásban 2011 óta zenél együtt. Fő összetartó erő a magyar népzene iránti szeretet és az együtt zenélés öröme.

A zenekar 2010 óta minden évben megrendezi népzenei táborát, ahol a gyerekek a hangszer megismerése mellett népdalcsokrokat, valamint mozgásos játékokat, táncokat is megtanulhatnak.

 A zenekar tagjai: Keresztúri Anna, Keresztúri Éva, Kiss Beatrix, Maródi Zsuzsanna, Sáfárné Földi Mária és Tóth Teodóra.

Hírek, aktualitások

hőségriadó kép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlását figyelembe véve figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan ...

A szombati iskolai tanévzáró és ballagási ünnepségen jelentette be Varga László polgármester hivatalosan is azt az örömteli hírt, amely már néhány napja nyilvánosságra került, miszerint: Magyarország Kormánya úgy döntött...

A képviselő-testület 2017. június 19. (hétfő) napján, 17 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatalban ülést tart....

Hirdetések