Dr. Simon Péter

kitelepítés 70 (28)

Dr. Simon Péter a Kitelepítés 70. évfordulóján

“Az elmúlt több mint 15 évben számtalanszor kért fel Téged az Önkormányzat, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, és baráti társaságok ünnepi beszédek, történelmi előadások megtartására. Magától értetődővé vált, hogy a kitelepítési megemlékezés szónoka Dr. Simon Péter, történész Úr. Talán Perbál számára ezen megemlékezések miatt lettél széles körben ismert. Nem a megszokás miatt találkozunk Veled évről- évre: beszédeid minden évben más- más szempontból világítják meg a falu történetét.


Előadásaid Isten-, haza-, és igazságszeretetről tesznek tanúságot. Közösségünk, múltunk, gyökereink, megismerésére, és tiszteletére tanítanak. Mindezt nem valamiféle nosztalgia, vagy múltba révedés miatt, hanem azért, hogy jelenünket jobban megértsük, a jelenben felismerjük kötelességeinket, a jövő iránti felelősségünket, hiszen a múltból támadt a jelen, és a jelenünkből születik a jövőnk. Minden előadásodban, minden személyes, baráti beszélgetésünkben az események pontos megismertetésére törekedsz, olyan szempontokat társz fel, amelyek akár egy történelemkönyvekből unalomig ismert eseményt is minden részletében, és így akár teljesen máshogyan láthatunk.
Mindezek vezettek el a következő felkérésünkhöz, a Perbál történetét összefoglaló könyv megírásához, amelyet először kissé vonakodva fogadtál el, majd annál nagyobb lelkesedéssel kezdtél hozzá. Újabb egyeztetések, hosszú telefonok következtek, és lassan elkészült egy olyan munka, amely a fellelhető, és általad felkutatott dokumentumoknak megfelelően hiteles, pontos, és egyben lebilincselően olvasmányos is. Ismerős nevek, sokunk ősei, elevenednek meg, a határjárás nevezetes pontjai jelennek meg, fontos események kapnak magyarázatot a lapokon.

A sok beszélgetés, a közös munka során Dr Simon Péter történész úrból, lassan Péter, a barátunk lett, és barátságodra mi nagyon büszkék vagyunk. Közben Te is lassan megváltoztál, az örök ferencvárosiból perbáli is lett.
Kedves barátunk, Péter, a sok értünk, velünk végzett munkád mellett ezt a változást szeretnénk Neked a Perbál Érdeméremmel is megköszönni, és kívánunk Neked jó egészséget!”

(Simek György méltató beszéde elhangzott 2016. július 31-én, a perbáli Búcsún)

Hírek, aktualitások

Perbál címere

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatal 2018. április 21-én, szombaton 8-12 óráig a 06 26 370 350-es telefonszámon ügyeletet tart. Megértésüket köszönjük!  ...

A szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején....

Hirdetések