Bakai Anikó

Bakai Anikó

Bakai Anikó

“Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy elsőként gratuláljak a kitüntetésedhez, és néhány szóban méltassam azt a tevékenységet, amit évek óta végzel a faluért. 
A német kisebbségi önkormányzatban lassan négy éve dolgozunk együtt, és azt gondolom, hogy a Te elnökséged alatt a perbáli Német Kisebbségi Önkormányzat alapjaiban változott meg. A korábbi ciklusok Kisebbségi önkormányzatai is tele voltak tenniakarással, de talán hiányzott az a szívós és alapos munka, amely erre az elmúlt négy évre volt jellemző. Elnökséged során a kisebbségi önkormányzat nagykorúvá vált és számos eredménnyel büszkélkedhet. 

A Te történeted azonban korábban kezdődik. Olyan régi perbáli családba születtél, amelynek tagjait mindenki ismeri és tiszteli. Édesapád, Józsi bácsi és öcséd is folytatta az ősök hagyományát, így generációk ették már Perbálon a Bakai pékek által sütött kenyeret. Édesanyádat, Szidi nénit sem kell bemutatni az itt lakóknak, van aki az óvodai dadáját látja benne, van aki, a pékség ügyeit egyengető fáradhatatlan asszonyt, aki mindig szívesen segíti a közösség rendezvényeit. 

A perbáli iskolában dolgozol, ahol német nyelvet és honismeretet tanítasz olyan gyerekeknek, akiknek nincsenek vagy már nagyon lazák a nemzetiségi gyökereik. Mégis a gyerekek lelkessé válnak körülötted, gyerekeink pedig csillogó szemmel mesélik otthon, hogy milyen jó volt a német óra Anikó nénivel. 
Nem is próbálom felsorolni a perbáli diákok sok eredményes szereplését különböző megmérettetéseken, mert nem sikerülne a teljes listát összeállítanom. Az itt felnövekvő generáció a Te munkádnak is köszönhetően, megtalálhatja a saját, és a közössége gyökereit, megismerheti a község történelmét, hagyományait, népviseletét. 

Német nemzetiségi képviselőként, elnökként, és perbáliként is sokat tettél a község német nemzetiségi kultúrájának megőrzéséért, annak felelevenítéséért és a német partnerkapcsolatunkért. 
A faluban végzett gyűjtőmunkáddal te is hozzájárultál ahhoz, hogy a német helyi hagyományok közkinccsé váltak; a Helytörténeti Kör tagjaként részt veszel a Plébánián kialakított helytörténeti gyűjtemény létrehozásában és bővítésében. 
Évek óta a Kulturális kerekasztal tagjaként nemcsak a német, hanem a magyar kultúra ápolásában is tevékenyen szerepet vállalsz. 

Azt gondolom az, hogy amikor a honismeretet tanítod, a sváb hagyományokat keresed, és eleveníted fel, akkor egyben a falu gyökereit is tapintod, a perbáliak közös múltját. Ez a közös múlt pedig érdekes svábnak, magyarnak, szlováknak, hiszen erre a közös múltra épül jelenünk, és jövőnk.
Ennek a közös múltnak megtestesítője a 263 éve Szent Annának szentelt, őseink által helyreállított, és ma ünnepelt templom. 

Anikó, köszönjük kitartó munkádat!
Köszönjük férjednek, és gyerekeidnek is a türelmet, megértést, és támogatást! 
Kívánom Neked, a falu iránt érzett szereteted és elkötelezettséged adjon erőt a jövőben is pedagógusi, és közéleti munkádhoz!
Gratulálok a kitüntetésedhez!”

Simek György (a Német Kisebbségi Önkormányzat korábbi elnöke és jelenlegi tagja) méltatóbeszéde 2010-ben, az Anna-napi Búcsún.

Hírek, aktualitások

munka

Budakeszi Város Polgármesteri Hivatala a “Közszolgálati tisztviselőkről szóló” 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Budakeszi Város Polgármesteri Hivatala közterület-felügyel...

 Január elsejével megváltoztak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő-, fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy két évente továbbra...

Hirdetések