Kövér Hattyúk zenekar

Dicke Schwäne - Kövér Hattyúk

Dicke Schwäne - Kövér Hattyúk

„Elkerülhetetlen volt, hogy jól érezzük magunkat…”
Tíz éves a Dicke Schwäne zenekar

A zenekar 2003. nyarán alakult perbáli és környékbeli fiatal zenészekből. Műsorukban főként a helyi hagyományoknak megfelelően sváb, illetve tót polkák, indulók és keringők szerepelnek.
A Kövér Hattyúk zenekar hagyományőrző tevékenységéért 2013-ban Pest Megye Önkormányzatától „Nemzetiségekért” Díjban részesült.

– Hogyan emlékeztek vissza a megalakulásra? Mi volt a legfőbb célotok?
– A zsámbéki zeneiskolába jártunk néhányan, és tudásban egy kicsit a többiek fölött álltunk. Szerettünk volna többet elérni, így jött az ötlet, hogy üljünk össze közösen gyakorolni. Ezt mindig céllal teszi az ember, így mi is választottunk „célt”: úgy gondoltunk, adunk egy karácsonyi koncertet. Meg tudtuk ezt beszélni a helyi plébánosokkal és a szeptemberi első próba után néhány hónappal rögtön koncerttrurnéra indult a csapat. Tökön, Perbálon és Budajenőn a karácsonyi misén, illetve istentiszteleten adtunk nagykoncertet.

– Hogyan változott az évek során az a cél, amit eredetileg „kitűztetek”?
– Azóta talán kevesebbet koncertezünk templomban… Karácsony után kicsit unalmas karácsonyi énekeket gyakorolni, így a sváb kottákhoz nyúltunk és ez nagyon megtetszett a csapatnak. Kaptunk kottákat Perbálról, az etyeki és zsámbéki zeneiskolából; így kialakult egy néhány nótából álló repertoár, amivel a kis csapat közönség elé tudott állni. Ahogy teltek az évek, mindig voltak próbálkozások, hogy játsszunk több olyan nótát, amit szélesebb rétegek ismernek, vagy több magyar mulatóst, de ez a zenekarnak nem megy. Túl sokan vagyunk hozzá és nem is nagyon szeretjük. Ezért mindig az lett a vége, hogy „hallgassanak minket a sváb és tót zenénk miatt”. A célközönséget mindig ez a gondolat jelölte ki.

– Kik voltak az alapítók és azóta hogyan alakult a zenekar összetétele?
– Forgács Péter, Landszmann Zsolt, Pregitzer Zoltán, Pregitzer Gábor, Sütő Balázs, Reisner Tamás: ez a csapat zenélt a templomban az első koncerten. Azóta néhányan már megfordultak a zenekarban. Jöttek dobosok, trombitások, fafúvósok, de akiket azóta állandó tagunknak tekintünk ők: Tóth Bence, Szabiányin Benjámin, Szabiányin Péter, Müller Tamás és Szert Zsigmond. 

– A közös fellépések közül melyik az az alkalom, amit kiemelkedőnek tartotok és szívesen gondoltok rá vissza?
– A németországi (burgwaldi és gaildorfi) fellépések hangulata mindig kiemelkedett a többi közül, mert nem csak fellépni mentünk, hanem együtt kirándulni. Össze voltunk zárva néhány napig, így elkerülhetetlen volt, hogy jól érezzük magunkat.

– Milyen terveitek vannak rövid-, illetve hosszútávon? 
– Az a terv, hogy együtt maradunk. Szeretnénk többször közel hozni a zenénket a környékbeliekhez. Az ember nem jár minden héten bálba, de úgy látjuk, sokan szívesen mennek sördélutánokra, vagy ülnek be egy kocsma teraszára zenét hallgatni, és egy kicsit táncolni. A legfontosabb ennek a gazdag zenei kincsnek a megőrzése, ezért nem válogathatunk az eszközökben. Ha egy sördélután a közvetítő közeg, az is olyan sikeres lehet, mint egy karácsonyi koncert.

– Került-e esetleg olyan szituációba a zenekar, ami kínos volt, de ma már csak nevettek rajta?
– Talán amit a legtöbbet emlegetünk, az Kemencén a Hetedhét Vigasságon történt. Elhívtak minket sváb zenét játszani, de a közönség inkább mulatósra volt berendezkedve. Így a harmadik nóta után kiderült, hogy nem fognak találkozni az elképzelések. Talán az ötödik számunk után hangos bekiabálások következtek: „Nem kell több sváb!” és „Köszi!” meg „Aranyosak vagytok! Hagyjátok abba!”…. Effélék. Ezen ma már csak nevetünk, de azóta sem jártunk a környéken.

Összeállította: Tóth Anna
(A cikk a Perbáli Hírmondó 2013. júniusi számában jelent meg.)

Hírek, aktualitások

hőségriadó kép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlását figyelembe véve figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan ...

A szombati iskolai tanévzáró és ballagási ünnepségen jelentette be Varga László polgármester hivatalosan is azt az örömteli hírt, amely már néhány napja nyilvánosságra került, miszerint: Magyarország Kormánya úgy döntött...

A képviselő-testület 2017. június 19. (hétfő) napján, 17 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatalban ülést tart....

Hirdetések