Készül a BudaVidék Zöldút

2008 . március 7 .

    Perbál ,  azon szerencsés települések egyike a Zsámbéki-medencében, mely máig megőrizte falusi jellegét. A falusias élet varázsa fogadja az ide érkező vendégeket. Többek között, aki ide látogat, megkóstolhatja a falubeli gazdák által készített házi sajtot, házi tejet. Azokhoz a településekhez tartozik, mely könnyen megközelíthető „zöld úton” bármelyik irányból kerékpárral és gyalogosan egyaránt. A Perbál határát körülvevő zöld utak  mentén számos természeti értékkel is találkozhatunk túrázás közben. Többek között közkedvelt kirándulóhely a helybeliek számára is a perbáli Kis-forrás, a Nagy-forrás (innen kapja Perbál az ivóvizét), a Perbáli-patak, a Békás-patak, A Meszes-hegy, a Szamár-hegy, a Szamárhegyi-patak és forrása, és nem  utolsó sorban a Nyakas-hegy. Ezeken az utakon haladva, könnyen és biztonságosan elérhetőek a szomszédos települések és azok értékei. Az idelátogatónak érdemes a falu központjában található régi barokk templomot is megtekinteni, akár itt meg is pihenhet a közeli parkban.

    Nagyszerű élmény jó időben földutakon sétálva, kocogva, biciklizve rácsodálkozni szebbnél szebb tájrészletekre, ráérősen kerekezni a búza-, kukorica-, napraforgótáblák között, a régi szőlőhegyek oldalában, árnyat adó fasorok védelmében, távol a forgalmas utaktól. Gyerekkori hangulatok felidézése, újonnan felfedezett szabadság érzése, az egészséges életmód vágyának átadása gyerekeinknek – mindez megvalósítható itt, ahol élünk: a Zsámbéki-medencében és környezetében. Sokan felfedeztük már ezt a lehetőséget saját vagy szomszédos településeink környékén, és szeretnénk, hogy ez a lehetőség megmaradjon a következő generációk számára is.

    A Zsámbéki-medencében közel húsz éve tevékenykedő civil szervezetek folyamatosan foglalkoznak a minket körülvevő táj és az abban megőrzött természeti és kulturális örökségünk védelmének lehetőségeivel. Több ízben foglalkoztunk a térségben lehetséges gyalogos, kerékpáros, lovas útvonalak kialakításának lehetőségével is, melyből több szakmai tanulmány is született. Ezek az elképzeléseink szervesen illeszkednek a nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező magyarországi ÖKOTÁRS Alapítvány Zöldút programjához. A Zöldút programot megismerve elhatároztuk, hogy széles civil összefogással, a helyi önkormányzatokkal, a helyi gazdálkodókkal és a természetvédelmi hatóságokkal együttműködve, a lehetséges szakmai támogatók segítségével elkezdjük megvalósítani a BudaVidék Zöldút programot.

    2007. április 23-án a nagy múlttal rendelkező vezető környezetvédelemmel foglalkozó egyesületeink, a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület, a Biatorbágyi Tájvédő Kör Egyesület, a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület, a Zsámbéki Medence Életminőség Egyesület, és a Budakeszi Vadaspark összefogásával létrehoztuk a BudaVidék Zöldút Szövetséget, melyhez már az alapításkor számos itt élő magánszemély is csatlakozott.

    A BudaVidék Zöldút létrehozásával fő célunk egy kerékpáros túrázásra is használható útvonalhálózat kijelölése térképeken és útjelző oszlopokkal. A tervezett úthálózat gerincét történelmi útvonalak, régi szekérutak alkotják. Az útvonalak kiválasztásánál törekszünk a szép tájképi részletek, a hagyományos tájhasználatot tükröző tájelemek és természeti örökségünk értékeinek felfűzésére. A zöldútvonalakhoz hozzákapcsoljuk a települések központjait, a karakteres településképeket és kulturális örökségünk jellemző emlékeit is. 

    Az útvonalhálózat kialakítása mellett szeretnénk a programba bekapcsolni a „nyitott műtermeket”, a helyi termékek készítőit és azokat a szolgáltatókat, akik együttműködésükkel a szelíd turizmus fellendülését támogathatják.
Biatorbágy, Budajenő, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Telki, Tök, Zsámbék tervezett zöldútvonalait 2008. május 10-én, kerékpártúrával és helyi termék bemutatóval egybekötött rendezvény keretében szeretnénk bemutatni. Az első szakaszt a jövőben kiegészítenénk a Budakeszi, Etyek, Herceghalom és Tinnye között kijelölhető útvonalakkal.

    A Budavidéknek nevezett 12 település zöldúthálózatának kijelölése után szeretnénk településenként ismertető táblákon bemutatni a BudaVidék Zöldutat és a Zsámbéki-medence természeti és kulturális örökségének rövid összefoglalását.

    A közel egy éve elkezdett munkánkat havonként megtartott műhelymunkák keretében végeztük. A programban résztvevők szakmai tudásukkal, civil aktivitásukkal, az önkormányzatok és a gazdálkodó szervezetek segítő együttműködésükkel támogatják a BudaVidék Zöldút program alakítását.

Köszönjük! Találkozzunk a BudaVidék Zöldút útjain!
                                                                     BudaVidék Zöldút Szövetség

Hírek, aktualitások

hangok

Tizennégy év közös munka, sikerek, élmények után 2018. tavaszán a perbáli Maklári József kórus és karnagya, Lisztes László útjai különváltak. A kórus új karvezetővel, részben a régi tagsággal folytatja munkáját, a tavasz...

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatal 2018. március 10-én, szombaton 8-12 óráig a 06 26 370 349-es telefonszámon ügyeletet tart....

Kárpátaljai utazási pályázat A Rákóczi Szövetség immár 29 esztendeje járul hozzá a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatásához, a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez, többek között azzal, hogy a ...

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN Köznevelési intézmény:Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola...

Hirdetések