Ég a gyertya, ég…

2017 . december 1 .

Közelednek az ünnepek. Advent idején megkezdődik a készülődés a karácsonyra. A karácsonyi forgatag, a csomagokkal megpakolt gépjárművek azonban kedvező alkalmat kínálnak a bűncselekmények elkövetőinek is.

A karácsony előtti hetekben az ünnepi bevásárlásoknak és a hideg időjárásnak köszönhetően többen ülnek autóba, mint az év más időszakában. Az őrizetlenül hagyott parkoló autók célpontjai lehetnek a bűnözőknek.

A gépkocsi feltörések megelőzése érdekében érdemes figyelmet fordítani arra, hogy:

 • járművét lehetőleg zárt, őrzött parkolóban hagyja!
 • a gépjárműtől való távozás előtt győződjön meg, hogy az ajtókat, ablakokat bezárta és a riasztót bekapcsolta, a mechanikus biztonsági eszközöket felhelyezte, még akkor is, ha csak rövid időre száll ki a kocsiból!
 • ne hagyjon értéket a kocsiban, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
 • semmilyen értéktárgyat, okmányt, üres táskát se hagyjon a kocsiban látható helyen, mert az autó feltörése jelentős anyagi kárt okozhat Önnek!
 • ha a vásárolt árut autójában látható helyre tudja csak elpakolni, ne hagyja azt őrizetlenül!
 • használja a csomagmegőrzőket, a vásárolt árut csak a vásárlás befejezését követően helyezze el a kocsiban!

A karácsonyi bevásárlások időszakában a leggyakoribb bűnelkövetési mód a zseblopás. Ennek jellemző helyszínei a zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, vásárcsarnokok, bevásárló utcák, aluljárók, tömegközlekedési eszközök, pályaudvarok környéke, ahol egy időben sok ember fordul meg.

A zseblopások nagy részét a táskákból, hátizsákból, zsebekből történő lopások teszik ki. Az elkövetés a pénztárca, illetve az abban lévő értékek, igazolványok, bankkártyák felé irányul.

A zseblopások megelőzése érdekében érdemes figyelmet fordítani arra, hogy:

 • fokozottan figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, tömegben közlekedik!
 • értéktárgyait, pénztárcáját, iratait ne tegye táskája, kosara tetejére, annak külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható helyen tartsa magánál!
 • vásárláskor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárló  kocsiban vagy a kosarában őrizetlenül!
 • ha teheti, ne tartson magánál sok készpénzt, ahol lehet, inkább bankkártyával fizessen!
 • a bankkártyát és annak PIN kódját ne tartsa egy helyen, pénzfelvétel esetén idegen személy ne lássa a beütött kódot, illetve azt, hogy mennyi pénzt vett fel és a bizonylatot se hagyja a helyszínen!
 • a bankautomata használata előtt ellenőrizze a kártyabefogadó, illetve a pénzkiadó nyílás sértetlenségét!
 • mobiltelefonját ne látható helyen tartsa!   
 • tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel-és leszállások alkalmával, figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák testükhöz!

Előzzük meg a lakásbetöréseket!

A családi bevásárló körutak alatt őrizetlenül maradnak az otthonok. A betörés megelőzése érdekében ajánljuk, hogy 

 • kérje meg szomszédját, hogy figyeljen otthonára!
 • legalább egy helyiségben hagyja felkapcsolva a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy nem üres a lakás!
 • ha rendelkezik riasztóval azt még rövid időre is kapcsolja be és ellenőrizze működőképességét!

Bűncselekmény esetén tegyen bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon vagy az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es segélyhívó számokon!

Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!
Ne adjunk esélyt a tolvajoknak!

 

BOLDOG, BIZTONSÁGOS KARÁCSONYT KÍVÁNUNK!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Hírek, aktualitások

hangok

Tizennégy év közös munka, sikerek, élmények után 2018. tavaszán a perbáli Maklári József kórus és karnagya, Lisztes László útjai különváltak. A kórus új karvezetővel, részben a régi tagsággal folytatja munkáját, a tavasz...

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatal 2018. március 10-én, szombaton 8-12 óráig a 06 26 370 349-es telefonszámon ügyeletet tart....

Kárpátaljai utazási pályázat A Rákóczi Szövetség immár 29 esztendeje járul hozzá a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatásához, a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez, többek között azzal, hogy a ...

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN Köznevelési intézmény:Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola...

Hirdetések