Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő köszöntője

2013 . október 9 .

Kedves Nyugdíjasok!

Szeretettel köszöntöm Önöket az idősek világnapja alkalmából!
Tudom, hogy nehéz sors jutott az elmúlt évtizedekben időseinknek. Tudom, hogy adósaik vagyunk ma is nekik. Ezért tölt el örömmel, hogy látom a mostani kormányzat azon igyekezetét, hogy lefaragjon valamit az adósságból, s hogy élhetőbbé tegye szüleink életét.
Európa más országaival szemben Magyarországon a válság ellenére is megőrződött a nyugdíjak vásárlóértéke, és infláció feletti nyugdíjemelést sikerült elérni. Nem kis eredmény, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek a nők. Már 108 ezer asszony élt ezzel a lehetőséggel. Erkölcsi kötelesség az is, hogy kiemelt figyelmet kap az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmény. Nem maradhat büntetlenül egy sem! 
Megkezdődött a segítő kezek országos mintaprogram is, amely a 80. életévüket betöltő idős embereknek nyújt segítséget önálló életvitelük megőrzéséhez, életkorukból, mentális és egészségügyi állapotukból eredő problémáik megoldásához.
Megbecsülni az időseket és gondoskodni róluk a politika kötelessége is. Azt a nemzedéket, amely kemény munkával és kitartással megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy a mai aktív korosztály végzettséget szerezzen, munkához jusson, demokráciában élhessen!
Azt kívánom, hogy az idősebbek az év minden napján érezzék a család, a társadalom megbecsülését. Érezzék, hogy szükség van rájuk, érezzék, hogy vannak dolgok, amit ők jobban tudnak, vannak dolgok, amit csak ők tudnak! Hiszen az élet során felgyülemlett tapasztalatot nem pótolhatja semmi, az évek során megélt helyzetek nem sűríthetők egy könyvlapra vagy egy elmondott történetbe.
Az idősekről való gondoskodás azonban nem csupán gazdasági és szociális kérdés, hanem elsősorban erkölcsi.
Erkölcsi azért, mert az idős emberek hidat képeznek a múlt és a jövő között. De azért is, mert életük munkájával megszolgálták a méltóságteljes öregkort, és a fiatalabb generációk számára átadták a jövő szempontjából nélkülözhetetlen tudásukat, tapasztalatukat. Sok minden baj legyőzhető. Elviselhetőbb a betegség, a szegénység, ha szeretettel fordulunk egymáshoz. A szeretet nem kerül pénzbe, de egyaránt gazdagítja azt, aki kapja, és azt is, aki adja.
A szeretet, a tisztelet, megbecsülés kifejezése nagyon fontos az egyre több megértést igénylő idősek iránt, annál is inkább, mert az ifjabb korosztályok hitet, erőt és bátorságot meríthetnek a nyugdíjas korba ért elődök példamutató, útmutatást jelentő munkájából.
Kérem, hogy adják át gyermekeiknek azt a titkot, amit Önök már tudnak, hogy hogyan lehet a szeretetet a megértést megtartani hosszú-hosszú évtizedeken keresztül úgy, hogy a nehézségeken kéz a kézben át tudjanak lépni.

Erőt és egészséget kívánva köszöntöm Önöket!
 
                                                                                   Csenger-Zalán Zsolt
                                                                                   országgyűlési képviselő

Hírek, aktualitások

Perbál címere

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatal 2018. április 21-én, szombaton 8-12 óráig a 06 26 370 350-es telefonszámon ügyeletet tart. Megértésüket köszönjük!  ...

A szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején....

Hirdetések