A Perbál Sport Club elnökének beszámolója a 2009-es évről

2010 . május 31 .

Hivatalos adatok
Sportegyesület neve:   Perbál Sport Club
Sportegyesület székhelye:  2074 Perbál, Sport u. 2
Sportegyesület színe:   kék-piros
Működési területe:   Pest megye, Budai járás, Perbál
Elnök:     Galambos Zsolt (+36 30 347 85 20)
Vezetőségi tagok:   Tóth Lajos (+36 30 365 86 24)
      Kun László (+36 20 917 29 20)
      Dénes József (+36 30 971 55 78)
      Szurmay Gábor (+36 20 937 70 61)

Az Egyesületről néhány szóban

A Perbál Sport Club elődje 1950-ben alakult, így Perbál talán legrégebbi társadalmi szervezeteként működik.
”Célja a rendszeres versenyzés, a sportolás, testedzés, felüdülés biztosítása, illetve az igényének felkeltése, tagjainak nevelése a társadalmi öntevékenység és közösségi élet kibontakoztatása.” – íródott az alapításkor, de a cél örök: sport, mozgás, egészség!
A jelenlegi vezetés (5 fővel) új összetételben a 2007. évben tartott taggyűlés óta – az előző vezetés tagjainak segítségével – végezi munkáját. Az átmeneti időszak kissé hosszúra nyúlt, de 2008. december 03.-val a cégbíróságon bejegyzett változások jogerőssé váltak.
Fő feladataink közül a legfontosabb az egyesület működtetése, a futballcsapatok életének szervezése, a sportolási lehetőségek biztosítása, célunk pedig a minél szélesebb körben felkeltett sportolási igények mellett a közösségi élet kibontakoztatása. Ehhez nyújt törvényes kereteket az Egyesület Alapszabálya, melynek betartása és betartatása szintén feladatunk. A felmerülő problémák megoldása, a legkülönfélébb információk begyűjtése (például aktuális pályázatok), a kapcsolattartás támogatóinkkal, az Önkormányzattal, mint tulajdonossal, az edzőkkel és játékosokkal igen sok munkát ad. Ezért különösen fontos, hogy a régi vezetőség tagjaira ugyanúgy számíthatunk, mint a tulajdonos Önkormányzatra.

Fő feladataink áttekintése után röviden a futballról

Jelenleg hat korosztályban átlagosan 95 fő látogatja rendszeresen, heti 2 alkalommal edzéseinket. Minden edzőnk licenccel rendelkezik, a Magyar Labdarúgó Szövetségnél végzett edzői tanfolyamot. A korosztályok a PMLSZ által kiírt bajnokságban versenyszerűen játszanak. A mérkőzéseket hivatalos – a PMLSZ-től kiküldött – bírók vezetik.
Kora tavasztól késő őszig az edzések természetesen a nagy pályán folynak, míg a téli időszakban a felkészülést edzőmérkőzésekkel, tornateremben végzett alapozással biztosítjuk.
Egyesületünk nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére, mely az eredményeinken is látható. Minden korcsoportnál komoly szakmai munka folyik, csapataink sokszor nagy városokat megszégyenítően jól szerepelnek.

Utánpótlás nevelésről
A környéken szinte elsőként kezdtük meg a kölyökcsapatok szervezését, versenyeztetését, ezzel az utánpótlás biztosítását.
Gyerekeink különböző meghívásos, illetve nevezéses tornán (Békéscsaba) is játszhattak. Rendszeres résztvevői, sőt előkelő helyezettjei a Dorogon, Százhalombattán, Budaörsön rendezett tornáknak. A gyerekek a kiírt bajnokságokban eredményesen szerepeltek és szerepelnek ma is. A testvérvárosi kapcsolatok révén Németországban, Luxemburgban és Franciaországban is összemérhették már tudásukat a helyi klubokkal. Az együtt töltött idő, az edzések, az utazások, a közösen elért eredmények vagy éppen átélt vereségek alatt komoly barátságok születtek, életre szóló élményekkel gazdagodtak.
2009-ben az utánpótlás csapatainkat hivatalossá tettük. Minden gyermeknek játékengedélyt kértünk, aminek a feltétele az évente kétszeri sportorvosi vizsgálat, ahol a felmerülő egészségügyi problémákat is kiszűrik.
Három korosztályban foglalkozunk a gyermekekkel U7, U9, U11-es csapatokban. Minden csapatnak külön szakedző tart felkészülési edzéseket a sportpályán heti két alakalommal. A téli időszakban az Iskola tornatermében folyt a felkészülés, amit az Önkormányzat biztosított számukra.
Rövid felkészülési idő után már késő ősszel nevezve lettek a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség által kiírt NEMZET UTÁNPÓTLÁS PROGRAM-ba, ahol minden játékosnak érvényes játékengedéllyel kell rendelkeznie és regisztrálva legyen az új FIFA rendszerben. A Budai körzetbe Telki, Budakeszi, Piliscsaba csapataihoz soroltak minket. Őszi – tavaszi rendszerben havonta van megrendezve a NUPI Torna, ahol eredményesen, hol kisebb nagyobb problémákkal a középmezőnyt képviseljük. A holt időszakokban teremtornákon veszünk részt a környékbeli csapatokkal.

És a focin túl…
Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a Községi rendezvényeken, Határjáráson, a Majálison, szabadidős- és sporteseményeken, Falukarácsonya rendezvényen az egyesület tagjai is részt vesznek.
Nyaranta sikeres táborokat szervezünk a gyerekeknek. Van, aki itt kap kedvet a játékhoz és nálunk folytatja pályafutását, van, aki a kellemes és egyben hasznos időtöltés miatt választja az edzőtábort. A gyerekek csoportokra bontva a Klub edzőinek és játékosainak irányításával erőnléti és ügyességi feladatokat hajtanak végre, de játékra, sőt még strandolásra is jut idő.
A felnőtt csapat évről-évre szívesen vesz részt az Anna-napi Búcsú alkalmából megtartott rendezvényeken. Bélik Pál hosszú évekig a Klub szíve-lelke volt, az ő emlékére rendezett Bélik Pál emléktorna szerves és elmaradhatatlan része a programnak.
A közös, focin túli programok szervezésével szeretnénk elérni, hogy játékosok és edzők, gyerekek és szülök, családtagok és érdeklődők is részt vegyenek az Egyesület életében. Ilyen program volt a két éve rendezett, régi falusi szokás szerint tartott disznóvágás. A sportbál sem pusztán a jótékonykodásról szól. Itt találkozunk egymással egy kicsit oldottabb, lazább környezetben, táncolunk, beszélgetünk. És fontos a pályán és környékén együtt végzett sok-sok munka is, de a csapat tagjai szívesen segítenek másoknak is.

Végül, de nem utolsó sorban a pénzügyi helyzet
 A sport – még ha az amatőr is – pénzbe, egyre több pénzbe kerül. A ránk bízott létesítmények (a pálya és a hozzátartozó szociális épület) üzemeltetése és állagmegóvása is feladatunk.
A szükséges források egy részét, az Egyesület tulajdonosa, az Önkormányzat biztosítja, a rezsi költséget is átvállalta. A működésen kívül biztosítanunk kell az utaztatást, a nevezések és az igazolások, a felszerelések és a pályaeszközök költségeit és ezeken kívül még számos kiadással kell számolnunk. Bevételeinket gyarapítja az évente kétszer megrendezésre kerülő jótékonysági bál, és természetesen különböző pályázatokon is részt veszünk. Így sikerült a táborozó gyerekek étkeztetéséhez hozzájárulni és megoldani, hogy a perbáli Iskolában reggelizzenek és ebédeljenek. Saját forrásként szolgál a sporttagok havi tagdíj fizetése, amit 2009 szeptemberétől vezettünk be. A téli felkészülés alatt a felnőtt csapat tagok saját pénzből fizették a terem és műfüves pálya használatát.
Egyesületünk ma már aligha létezne a tagok és pártolók lelkesedése és rengeteg „társadalmi munkája” nélkül. A működéshez szükséges „motort”, a lelkes, sportot kedvelő gárdát, a csapatokhoz közel álló ismeretlen-ismerősök és a szülők biztosítják. Sok segítséget kapunk a pályakörüli munkák (például sövény- és fűnyírás) elvégzéséhez, vagy éppen az edzés alatt megéhezett csemeték (és nem csemeték) vajas kenyérrel történő ellátásához. Az ő lelkesedésük különösen fontos és mindenképpen megőrzendő.
Reméljük, még sok-sok évig lesz lehetőség játékosainknak a kék-piros mezt magukra ölteni itthon, vagy akár külföldön is.
A FOCI Perbálon hagyomány, csapat volt, van és lesz. Köszönjük az Önök támogatását és köszönjük mindazoknak a segítségnyújtását és munkáját, akik hozzásegítik a klubot a további működéséhez.

Tisztelettel
Galambos Zsolt:
Elnök, Perbál SC

 

 

 

Hírek, aktualitások

hangok

Tizennégy év közös munka, sikerek, élmények után 2018. tavaszán a perbáli Maklári József kórus és karnagya, Lisztes László útjai különváltak. A kórus új karvezetővel, részben a régi tagsággal folytatja munkáját, a tavasz...

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatal 2018. március 10-én, szombaton 8-12 óráig a 06 26 370 349-es telefonszámon ügyeletet tart....

Kárpátaljai utazási pályázat A Rákóczi Szövetség immár 29 esztendeje járul hozzá a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatásához, a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez, többek között azzal, hogy a ...

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN Köznevelési intézmény:Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola...

Hirdetések