Széchenyi 2020
Széchenyi 2020

2007 január 1-jétől változik a gépjárműadóról…

2006. december 21.

2007 január 1-jétől változik a gépjárműadóról szóló törvény. A változás az adó alapja és mértéke mellett érinti az adómentességet és a kedvezményeket is.2007 január 1-jétől változik a gépjárműadóról szóló törvény. A változás az adó alapja és mértéke mellett érinti az adómentességet és a kedvezményeket is.
Januártól változik a gépjárműadó 2007 január 1-jétől változik a gépjárműadóról szóló törvény. A változás az adó alapja és mértéke mellett érinti az adómentességet és a kedvezményeket is. A 2006. évi LXI. törvény módosította a gépjárműadóról szóló 1991.évi LXXXII törvényt, amely 2007. január 1-jén lép hatályba. A jogszabályi módosítás érinti a személygépjárművek, motorkerékpárok, adóalapját, az adó mértékét az adómentességet, valamint a katalizátor utáni adókedvezményt. 2007. január 1-jétől megszűnik a – köznyelvi szóhasználattal élve – „súlyadó”, helyébe a gépjármű értékéhez igazodó adóteher lép, amely az autó életkora és a motor teljesítménye alapján kerül megállapításra. (Kivételt jelentenek a tehergépjárművek, mivel esetükben megmarad a régi rendelkezés. 2007-től adókötelesek lesznek a motorkerékpárok is. (Korábban a 250 cm3 alatti rendszámtáblával ellátott motorkerékpár adómentes volt.) Az adó alapja személyszállító gépjármű (a hatósági nyilvántartás szerint személyszállításra szolgáló gépjármű, motorkerékpár, kivéve az autóbuszt) a hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye, kilowattban kifejezve. Az adó mértékét a teljesítmény és a gépjármű gyártási évétől eltelt időhatározza meg. Az adó mértéke: – Az adóalap után a gépjármű gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 300 Ft/ kilowatt – Gyártási évet követő 4-7 naptári évben 260 Ft/kilowatt – Gyártási évet követő 8-11 naptári évben 200 Ft/kilowatt – Gyártási évet követő 12-15 naptári évben 160Ft/kilowatt – Gyártási évet követő 16 naptári évben és az azt követő naptári években 120 Ft/ kilowat Az autóbuszok, nyergesvontatók, lakópótkocsik esetében megmarad az önsúly szerinti adóztatás (változatlan adómértékkel, vagyis 1200 Ft/az önsúly minden megkezdett 100 kilogrammja). A tehergépjárműveknél szintén nem változik az adóalap, amely az önsúly plusz a raksúly 50 százaléka. ADÓMENTESSÉG Mentes a gépjárműadó alól a súlyos mozgáskorlátozott személy, vagy a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú személyt szállító, vele közös háztartásban élő szülője, nevelőszülője, mostoha- vagy örökbefogadó szülője tulajdonában lévő, egy darab 100 kilowatt teljesítményt el nem érő személygépkocsi, ide nem értve a személytaxiként üzemelő személygépkocsit. Ha a mentességre jogosult tulajdonában több személygépkocsi van, akkor a mentesség kizárólag – a feltételnek megfelelő – legkisebb teljesítményű személygépkocsi után jár. ADÓKEDVEZMÉNYEK Személygépkocsik és motorkerékpárok esetében megszűnik a 20, 30, illetőleg 50 százalékos katalizátor utáni környezetvédelmi kedvezmény.

Hírek, aktualitások

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 1-én (húsvét hétfőn), valamint 2024. április 8-án technikai okok  miatt a Mobilbank szolgáltatás elmarad! Legközelebb 2024. április 15-én (hétfőn) közlekedik menetrend szerint a M...

Hirdetések


Közszolgáltatók elérhetőségei és hibabejelentés