Perbálért Érdemérem

“Amikor Erika tavaly nyugdíjba vonult az óvoda éléről, valami különleges emléket szerettünk volna adni neki. Egy albumot készítettem a szülők és kollégák által összegyűjtött fényképekből, amelyből Erika egész perbáli pályafutása kirajzolódott. Sok-sok mosoly, megható pillanatok vegyesen, a képekről egy energikus, csupa élet nő portréja rajzolódott ki.

kitelepítés 70 (28)

Dr. Simon Péter a Kitelepítés 70. évfordulóján

“Az elmúlt több mint 15 évben számtalanszor kért fel Téged az Önkormányzat, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, és baráti társaságok ünnepi beszédek, történelmi előadások megtartására. Magától értetődővé vált, hogy a kitelepítési megemlékezés szónoka Dr. Simon Péter, történész Úr. Talán Perbál számára ezen megemlékezések miatt lettél széles körben ismert. Nem a megszokás miatt találkozunk Veled évről- évre: beszédeid minden évben más- más szempontból világítják meg a falu történetét.

1987-ben hallatszott először citeraszó a Perbáli Általános Iskolában. Az első perbáli citeracsapat Gulyás István vezetésével jött létre, amelyhez egyre több gyermek csatlakozott. A tanítást Sallai B. Sándor vette át, ekkor alakult meg a Tücsök Citera együttes.

“Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim!
Ilyenkor Búcsúkor általában egy díjazott kapja meg a Perbálért Érdemérmet. Ettől nagyon ritkán van eltérés, volt olyan év amikor nem volt kitüntetett és előfordult már olyan is, mikor ketten is részesültek benne. Nos, az idei év is ilyen.

Az Érem perbáli oldala
Interjú Szilágyi Lászlóval 

Szilágyi Lászlóval a kalandos gyerekkorról, a forradalomról, a néhai perbáli asztalitenisz csapatról, a Magyar Televízióról, a rendszerváltás utáni közéletről és egy felborult daruról is beszélgettünk. Idén Perbálért Érdemérmet kapott, amin egy kicsit meglepődött.

“Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves vendégeink!
Szeretettel köszöntök mindenkit, aki eljött ide, hogy velünk együtt ünnepeljen.
Noha a Perbáli Búcsú rendezvényei már harmadik napja zajlanak, mégis a mai nap, a mostani események a legünnepélyesebbek, hiszen sokan most jöttünk a Templomból, az Ünnepi Szentmiséről, és most következik egy másik jeles esemény, mikor is átadjuk az idei Perbálért Érdemérmet. Mióta a 2000. évben a Képviselő-testület kitüntetést alapított, azóta sok arra érdemes személy kapta meg az érdemérmet, de ez az első alkalom, hogy nem egy ember, hanem egy közösség, egy csapat érdemelte ki a díjat.

“Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy elsőként gratuláljak a kitüntetésedhez, és néhány szóban méltassam azt a tevékenységet, amit évek óta végzel a faluért. 
A német kisebbségi önkormányzatban lassan négy éve dolgozunk együtt, és azt gondolom, hogy a Te elnökséged alatt a perbáli Német Kisebbségi Önkormányzat alapjaiban változott meg. A korábbi ciklusok Kisebbségi önkormányzatai is tele voltak tenniakarással, de talán hiányzott az a szívós és alapos munka, amely erre az elmúlt négy évre volt jellemző. Elnökséged során a kisebbségi önkormányzat nagykorúvá vált és számos eredménnyel büszkélkedhet. 

“Perbál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete májusi ülésén úgy döntött, hogy a község civilszervezeteinek, egyesületeinek, rendezvényeinek érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, támogatásáért 2008. évben a Perbálért Érdemérmet Szurmay Gábornak adományozza.

2007-ben Tóth Gyula fafaragó kapta a Perbálért Érdemérmet. Alkotásai – a Kitelepítési emlékmű, József Attila szobor, ’56-os kopjafa, háromfejű sárkány, Szt. Anna dombormű – díszítik és gazdagítják Perbált. Szívesen tart gyerek foglalkozásokat az Iskolában és a Közösségi Házban. Bárki felkeresheti őt a műhelyében, akinek segítségre, tanácsra van szüksége vagy csak egy kis humorra, jó szóra vágyik.

Tízgyermekes, mélyen vallásos családból származott, ő volt az ötödik gyermek. A háború után, sváb származása miatt a családot deportálták, vagyonukat elkobozták, mialatt az apa hadifogságban volt. 1948-ban 14 évesen került fel a fővárosba, szegényen, és lazarista növendéknek jelentkezett. A szerzetesek szétszóratásakor egy évet Székesfehérváron tanult a kisszemináriumban.

  • Oldal 1/2
  • 1
  • 2

Hírek, aktualitások

Perbál címere

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatal 2018. április 21-én, szombaton 8-12 óráig a 06 26 370 350-es telefonszámon ügyeletet tart. Megértésüket köszönjük!  ...

A szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején....

Hirdetések